Sandplay

Wat is SandplaySandplay bij kindercoach Shirley

Sandplay is een relatief nieuwe therapie soort in Nederland. Er wordt tijdens deze therapie alleen gespeeld met zand. Het kind kan gebruik maken van verschillende figuren en/of objecten. Ook mag er water bij gebruikt worden. Sandplay is een therapievorm die gericht is op ervaring, wat heeft het kind meegemaakt en wat ‘verteld’ het kind via zijn spel. Met het zand creëert het kind een eigen wereld. Met zijn handen maakt het kind zijn onbewuste wereld zichtbaar.

Waarom Sandplay

Problemen of zaken waar mensen ‘last’ van hebben, worden naar het onbewuste gedirigeerd. Dit is ook zo bij kinderen. Door te ‘spelen’ met zand kan ik als Speltherapeut een heleboel verbale en non verbale communicatie van het kind aflezen, de houding tijdens het spel, hoe kiest het kind de miniaturen en waarom kiest het deze figuren of objecten? Sommige kinderen praten niet tijdens het spelen met zand, sommige maken er een chaotisch tafereel van. Als Speltherapeut kan ik hier veel informatie uit halen.speltherapeut Shirley

Kinderen kunnen samen met de Speltherapeut van een afstand de situatie bekijken. Als speltherapeut kan ik een aantal technieken toepassen waaronder visualisatietechniek. Hierbij laat ik het kind zich situaties visualiseren of zichzelf verplaatsen in een figuur dat hij gebruikt heeft tijdens de Sandplay sessie.

Ook kan tijdens Sandplay de techniek cognitieve herstructurering gebruikt worden. Dit is een techniek waarbij de speltherapeut denkfouten uit het verhaal van het kind kan halen. Het kind kan een negatieve innerlijke dialoog hebben; ‘ik kan het toch niet’ “het lukt me nooit’. Door middel van rollenspel kan het kind andere denkwijze creëren.

Wel of geen sandplay

Sandplay is een zeer effectieve manier om problemen aan te pakken, echter niet ieder kind staat er voor open. Sommige kinderen vinden het spelen met zand niet leuk of kunnen het zelfs als niet prettig ervaren. Als het kind zich verzet of het gewenste effect uit blijft, zal er gestaakt moeten worden met de Sandplay sessies. Voor kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum is Sandplay eveneens geen optie, zij ervaren Sandplay vaak als overweldigend. Er zijn teveel miniaturen waar uit gekozen kan worden, bovendien wordt er tijdens Sandplay aanspraak gemaakt op je fantasie en inlevingsvermogen.